Himare
Moderatorzy: Chmielo, JerzyM73, Piotrek Byrdziak
Re: Himare
Pytanie do forumowiczów którzy zwiedzili Himare. Czy ktoś z Was był na plaży Filikurit? To chyba ostania plaża w tej miejscowości w stronę Sarandy. Jest przepiękna i z niewielu komentarzy na Google maps wnioskuję, że dostęp jest tylko od strony morza. Od strony lądu jest stroma ścieżka z odcinkiem zwisającej liny. Interesuje mnie czy ktoś z Was tą ścieżką dotarł na tą plażę i czy ta trasa jest do pokonania?
-
- Moderator
- Podziękował/a : 20 razy
- Otrzymał podziękowań : 61 razy
Ja nie byłem. Raczej tylko od strony morza. Jest zbyt stromo aby tam zejść. Ja bym osobiście nie próbował nawet tam schodzić, bo się może to tragicznie skończyć.
Zapraszam do relacji z podróży dookoła Polski viewtopic.php?f=39&t=317" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
- spoker
- Administrator
- Podziękował/a : 5 razy
- Otrzymał podziękowań : 9 razy
Zgadza się dostęp jest tylko z morza, ja tam byłem kilka razy łódką, jakieś 2 kilometry dalej jest też fajna plaża ale tam jest dostęp również z lądu, tyle że trzeba mieć auto wyżej zawieszone.przemx5 pisze: ↑24 lut 2021, 10:49Pytanie do forumowiczów którzy zwiedzili Himare. Czy ktoś z Was był na plaży Filikurit? To chyba ostania plaża w tej miejscowości w stronę Sarandy. Jest przepiękna i z niewielu komentarzy na Google maps wnioskuję, że dostęp jest tylko od strony morza. Od strony lądu jest stroma ścieżka z odcinkiem zwisającej liny. Interesuje mnie czy ktoś z Was tą ścieżką dotarł na tą plażę i czy ta trasa jest do pokonania?
Chyba wiem o co Ci chodzi. Lambjano Bay. Zaraz za plażą Llamani. Widzę, że rzeczywiście dojazd jest, tylko kiepski. Trzeba by zaparkować gdzieś dalej od plaży. A jak z cenami za wypożyczenie łódki albo kajaków? Orientujecie się w tej materii?
Tak naprawdę to jest 2.4 km od mojego hotelu. Trzeba tylko iść magistralą a tam żadnego chodnika. Może jest jakaś boczna ścieżka wzdłuż szosy.
- spoker
- Administrator
Jeżeli chodzi o ceny to nie są one wysokie, czym dłuższy czas wypożyczenia tym lepsza cena. warto zawsze wziąć jakiegoś zaprzyjaźnionego lokalesa ze sobą zawsze coś wynegocjuje. Ja miałem to szczęście że w hotelu w którym bywam był wtedy ponton z silnikiem więc miałem go za cenę wlanego paliwa. I dokładnie plaża o której pisze to Lambjano Bay, polecam jest super ale niestety trzeba mieć ze sobą parasol bo nie ma gdzie się schronić przed słońcem.
- piekara114
- Eksplorator
- Podziękował/a : 7 razy
- spoker
- Administrator