Ohryd
Moderatorzy: spoker, Piotrek Byrdziak
-
- Moderator
- Podziękował/a : 20 razy
- Otrzymał podziękowań : 61 razy
Re: Ohryd
Ja o Ohrydzie, dowiedziałem się pierwszy raz od "kolegi" Makłowicza
http://vod.tvp.pl/audycje/kulinaria/mak ... e/18419737" onclick="window.open(this.href);return false;
A jak zobaczyłem Cerkiew Św. Jana Teologa to pomyślałem - muszę tam pojechać
http://vod.tvp.pl/audycje/kulinaria/mak ... e/18419737" onclick="window.open(this.href);return false;
A jak zobaczyłem Cerkiew Św. Jana Teologa to pomyślałem - muszę tam pojechać
Zapraszam do relacji z podróży dookoła Polski viewtopic.php?f=39&t=317" onclick="window.open(this.href);return false;" onclick="window.open(this.href);return false;
Ciekawsze miejsca dla zainteresowanych
Skopje - b.fajny stary bazar, choć mi się samo miasto też podoba(ale jestem wyjątkiem)
-Dom Matki Teresy
-Fontanna z pomnikiem Aleksandra Macedońskiego
-Krzyż Milenijny-króluje nad całym Skopje
- Matka - kanion - koniecznie
- P.N Mavrovo
- Stara droga nad Ochryd przez Święty Jovan Bigorski
- Zalew nad Debarem
- Ochryd
-Muzeum na wodzie
- Gradiste - muzeum nad Ochrydem
- Trpejca
- Święty Naum
- Stara droga z Trpejcy do Stenje - bardzo widowiskowa
- Konjsko (kiepska droga, ale dobre miejsce na rozpoczęcie wycieczki na wyspę węży)
- Bitola - fajny deptak i wieża zegarowa
- Demir Kapija - winiarnia Popova Kula i przełom Vardaru
- Dojran - niesowicie ciepłe jezioro
- Stobi (ja nie byłem ale podobno warto)
Albania w okolicy Ochrydu
- Pogradec - b.ładna promenada szczególnie o poranku (rzut beretem)
- Korcza - Paryż Albanii - ciekawy bazar (olbrzymi wybór ciekawego jedzenia, zachowany stary Han), muzeum ikon, bardzo ładna stara część (choć miejscami zaniedbana)
- Voskopoja - raj utracony plemion arubijskich - kilkaset pozostałych osób z 30000 ok.250 lat temu.
- Shipska

Skopje - b.fajny stary bazar, choć mi się samo miasto też podoba(ale jestem wyjątkiem)
-Dom Matki Teresy
-Fontanna z pomnikiem Aleksandra Macedońskiego
-Krzyż Milenijny-króluje nad całym Skopje
- Matka - kanion - koniecznie
- P.N Mavrovo
- Stara droga nad Ochryd przez Święty Jovan Bigorski
- Zalew nad Debarem
- Ochryd
-Muzeum na wodzie
- Gradiste - muzeum nad Ochrydem
- Trpejca
- Święty Naum
- Stara droga z Trpejcy do Stenje - bardzo widowiskowa
- Konjsko (kiepska droga, ale dobre miejsce na rozpoczęcie wycieczki na wyspę węży)
- Bitola - fajny deptak i wieża zegarowa
- Demir Kapija - winiarnia Popova Kula i przełom Vardaru
- Dojran - niesowicie ciepłe jezioro
- Stobi (ja nie byłem ale podobno warto)
Albania w okolicy Ochrydu
- Pogradec - b.ładna promenada szczególnie o poranku (rzut beretem)
- Korcza - Paryż Albanii - ciekawy bazar (olbrzymi wybór ciekawego jedzenia, zachowany stary Han), muzeum ikon, bardzo ładna stara część (choć miejscami zaniedbana)
- Voskopoja - raj utracony plemion arubijskich - kilkaset pozostałych osób z 30000 ok.250 lat temu.
- Shipska
Witam serdecznie, odświeżam temat...
W czerwcu zaplanowałam Albanię, niestety koronkowo się nie udało...
decyzja zapadła ruszam w najblizszy piątek. Mam jednak mały problem-tam gdzie zwyczajowo stacjonuję (Borsh) wolne pokoje mają od 01.09... szukam czegoś na weekend i poniedziałek. I moja uwaga skierowała się w stronę Ochrydy... myślę że 3 dni w tym rejonie może być spoko. Potrzebuje jednak podpowiedzi, chętnie skieruje się do jakiejś wioski w pobliżu Ochrydy. Tak żeby była spokojna plaża, niedużo ludzi, blisko jeziora.... żeby też była możliwość popludniu/wieczorem wyskoczyć do "miasta " coś zjeść, pospacerować itd... Czy ktoś bardziej doświadczony mógłby coś podpowiedzieć? Gdzie się skierować biorąc pod uwagę moje oczekiwania? Za wszelkie uwagi bardzo dziękuję
PS planuję jechać tam "w ciemno"
W czerwcu zaplanowałam Albanię, niestety koronkowo się nie udało...
PS planuję jechać tam "w ciemno"
Gjirokaster mam zaliczony
ale też nie jestem zwolennikiem objazdówek. Na urlopie szukam wypoczynku i luzu bez nadmiernego biegania. Pozostałą część roku dość się nabiegam...plan dla mnie idealny to plażing-smażing w ciągu dnia, a popołudniu/wieczorem wycieczka np. Do Ochrydy, spacer, kolacja i takie tam... dlatego jakaś niewielka miejscowość na nocleg nad jeziorem byłaby super
No i pokrótce... Dojechaliśmy do Ochrydy w sobotę rano, korki masakryczne, nie było gdzie stanąć i o cokolwiek zapytać. Z kilku miejsc dosłownie nas przegoniono, kilka prób zapytań i odpowiedź "brak wolnych miejsc"... Lekkie zrezygnowanie, analiza i... Jedziemy dalej.... Przejście graniczne i jesteśmy w Albanii, kierunek Pogradec. Hotel Millennium, pokój dla 3 osób plus dostawka i nasza czwórka ma lokum nad Jeziorem Ochrydzkim. Pokój mały, bez aneksu kuchennego za 37 euro ze śniadaniem. Na dwa dni jest okej. Fajne dwa dni, w poniedziałek rano jakby przeszedł jakiś wirus (korona?), nagle wioska pusta.... Pewnie w Ochrydzie było podobnie, wybraliśmy najgorszy moment na przyjazd chyba-ostatni weekend sierpnia.... Tak czy siak Jezioro Ochrydzkie super miejsce na odpoczynek z małymi dziećmi, wchodzsz do ciepłej wody, płyniesz i płyniesz i płyniesz i.... Wstajesz i woda po pas....
tam się łatwo dzieci nie potopią 
Za wszelkie podpowiedzi bardzo dziękuję

Za wszelkie podpowiedzi bardzo dziękuję